Екскурзии в България

Винарните на България
Код на оферта: 150124
Маршрут:  София – Плевен – шато „Копса“ – Сливен - Шато “Ветровитите хъкмове“– Шато „Домейн Бойар“ – Изба „Брестовица“ – София – Плевен

цена от
77 лв.
2 дни / 1 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

Винарните на България


Нещо вдъхновяващо: България е била четвъртата държава, приета в Лигата на винарите в Париж и сме били едни от най-големите производители на вино и износители за Западна Европа... преди да се преориентираме, естествено. А 1936-1937 година България е държала първо място в света по износ на вино. Какви времена само! И, за да се заредите с такъв тип емоции или просто да си купите 100-годишна бутилка, за да е пълна колекцията ви, грабнете приятели и елате с нас на разходка с дегустация и се радвайте на това, че дядовците ни са правили вино, което е било познато на света, а траките са оставили наследството си именно по нашите ширини.


ПРОГРАМА:

  • 1 Ден: (София – Плевен – шато „Копса“ – Сливен)
Отпътуваме от София в 07:30 ч. в посока Плевен. За пътуващите от Плевен, сборния пункт е пред офиса на ТО в 09:45 ч. През този уикенд ще имаме възможност да опитаме вината на три от петте винени района на България. Ще започнем с посещение на най-големия музей на виното, разположен в пещера в една от най-живописните зони на Плевенския парк Кайлъка. Ще имаме и дегустация, която представлява и кратък сомелиерски курс, проведен от лектор специалист. Ще научим полезни неща – като това как се държи чашата с вино и защо, каква е ролята на храната, какво трябва да се търси в цвета, аромата, вкуса и послевкуса на опитваните вина. Време за обяд, след което отпътуваме към втория винен район – и по-точно Шато "Копса" до Карлово.
Следобед ще посетим шатото, което прилича на крепост, кацнала на естествен хълм. А под крепостта е и самата винарна, където ще видим технологията на производство, както и личната им енотека. След обиколката – дегустация на няколко вида вина. Отпътуваме за хотела в района на Сливен. Възможност за вечеря и нощувка.

  • 2 Ден: (Шато “Ветровитите хъкмове“– Шато „Домейн Бойар“ – Изба „Брестовица“ – София – Плевен)
След закуска отпътуваме за Шато „Ветровитите хълмове”, може би най-красивата от всички изби този уикенд, разположена на възвишение по средата на своите лозя. Може да проследим пълния цикъл на производство, преди да се насочим към дегустацията. Шато "Ветровитите хълмове" е насочило усилията си в производството и предлагането на малки серии висококачествени червени вина от сортовете "Каберне совиньон", "Мерло", "Мавруд" и "Сира". След дегустацията – възможност за обяд с панорамна гледка над лозовите масиви.
Отправяме се към една от най-известните винарни изби на балканите - „Домейн Бойар“, до Сливен. “Домейн Бойар” е първата частна винарска компания след промените и е регистрирана през 1991 г. едновременно в София и Лондон. Днес производствения комплекс е един от най-големите и модерните в страната. В „Къщата на виното“ ще направим обиколка и дегустация на четири от най-продаваните им вина днес.
След това се отправяме към последната винарска изба този уикенд – изба „Тodoroff” в с. Брестовица. Избата е построена през 1945 г. от братя Андонови, които за този период са едни от най-големите търговци и производители на качествени вина. Винарска изба "Todoroff" е специализирана в производството нa висококачествени червени вина в ограничени количества. Обиколка и дегустация на три вида червени вина преди да отпътуваме към София.
Вечерта пристигане в София и Плевен.


Дата Изхранване Tурист в двойна/тройна стая Единична стая дете до 12г.
19.03.2016 Нощувка и закуска 77.00 лв. 92.00 лв. 69.00 лв.
16.04.2016 Нощувка и закуска 77.00 лв. 92.00 лв. 69.00 лв.
22.09.2016 Нощувка и закуска 77.00 лв. 92.00 лв 69.00 лв.
22.10.2016 Нощувка и закуска 77.00 лв. 92.00 лв 69.00 лв.
26.11.2016 Нощувка и закуска 77.00 лв. 92.00 лв 69.00 лв.

Посочените цени са в лева, на човек за посочения период.
Цената за дете е валидна при настаняване с двама възрастни.


Цената включва
✔ Транспорт с комфортен туристически автобус
✔ 1 нощувка със закуска в хотел категория 2*/3* в района на Сливен
✔ Медицинска застраховка "Злополука и заболяване" на застрахователна компания "Армеец"
✔ Водач по време на цялото пътуване

Цената не включва
✔ Дегустация на вина в посещаваните винарни.
Музей на Виното - 12 лв.
шато "Копса" - 12 лв.
Шато “Ветровитите хълмове“ - 20 лв
шато „Домейн Бойар“ - 7 лв.
изба „Тodoroff” - 14 лв.
✔ Застраховка "Отмяна на пътуване"

  • Всички допълнителни услуги се заплащат при доплащането, което се осъществява 14 дни преди отпътуването.
При заплащане на място или в по-кратък срок, цената е с 20% по-висока.


Тръгване от:
✔ София, Автогара Сердика в 07:00 ч.
✔ Плевен, ул.Данаил Попов 12 в 09:45 ч.


ТУРОВЕ:

  • Дегустация в Музей на Виното

Ден на провеждане: на 1 -вия ден от екскурзията
Цена за възрастен: 12.00BGN
Цена за дете: 12.00BGN

Музеят на виното е създаден през 2008 г. и се помещава в една от пещерите на парк „Кайлъка”. Неслучайно музеят се намира в Плевен – този град има дългогодишни традиции в тази област и се счита за един от основните центрове на винарската индустрия в България. Тук през 1890 г. е открито първото в страната професионално училище по лозарство и винарство, а през 1902 г. – и Националният институт на виното.
Архитектурата на музея е наистина впечатляваща. Пещерата е изкуствено оформена като кръст и преди години е имало идея именно тук да се помещава панорама „Плевенска епопея”.
Тук ще можете да научат интересни факти за историята на винопроизводството в България. В специално обособената историческа част са изложени много снимки и предмети, свързани с историята на производството, технологията и спецификите на сортовете по региони. Тук можете да се видите стари бъчви, древни съдове за прозиводство на вино, ритони, филаи и други съдове за пиене на божествената напитка.
В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.
Обиколката завършва с дегустация която представлява кратък сомелиерски курс и се провежда от лектор специалист. По време на нея ще научате полезни и интересни неща - как се държи чашата с вино и защо, каква е ролята на храната, какво трябва да се търси в цвета, аромата, вкуса и послевкуса на опитваните вина.

Цената включва:
Вход за музея
Дегустация 5 бели и 5 червени вина, хапки и минерална вода.
Екскурзовод в музея
Филм за музея


  • Дегустация в шато Копса

Ден на провеждане: на 1 -вия ден от екскурзията
Цена за възрастен: 12.00BGN
Цена за дете: 12.00BGN

Шато Копса е семейна винарна изба. Следвайки основното правило, че доброто вино става от добре гледано лозе семейство Минкови доразвиват традицията предавана в рода им от няколко поколения и създадават техните забележителни вина.
Eлегантната постройка на замъка се извисява на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.Собствените им насъждения са 50 хектара, разделени между пет сорта грозде – уникалният за България червен мискет, мускат отонел, шардоне, мерло и каберне совиньон.
Шато Копса е една от малкото фамилни изби в България, която не само притежава собствени лозя за направата на своите вина, създава и бутилира вината си в собствената си винарна, но и контролира процеса от лозето до създаването на готовия продукт, което е гаранция за качество.
В антентична обстановка, сред дъбовите бъчви, ще се насладите на вина от типичните за Розовата долина сортове:
Zeyla Мискет Карлово
Zeyla Мускат
Zeyla Мерло
Дегустацията на вината е съпроводена от индивидуално плато, състоящо се от български сирена и кашкавали.


  • Дегустация в шато Ветровитите хъкмове

Ден на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията
Цена за възрастен: 20.00BGN
Цена за дете: 20.00BGN

Шато „Ветровитите хълмове“ е ежедневно отворено за посещения. В подземната част на избата, където в дъбови бъчви се формират и стареят вината е оформена зала за дегустации. В надземната част на избата е проектиран ресторант с 60 места, от които се открива чудесна панорамна гледка обхващаща целия район. ВЕТРОВИТИ ХЪЛМОВЕ отличен тероар за отглеждане на лозя „Ветровитите хълмове“ в близост до град Сливен са чудесно място за отглеждане на висококачествени червени сортове грозде.
Дегустацията на вината е съпроводена от индивидуално плато, състоящо се от български сирена и кашкавали.


  • Дегустация в Къщата на Виното

Ден на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията
Цена за възрастен: 7.00BGN
Цена за дете: 7.00BGN

Избата е разположена в покрайнините на Сливен, в близост до природната забележителност "Сините камъни", както се наричат скалистите хребети, в подножието на Стара планина, откъдето винарната носи своето име.
Регионът на Тракийската низина, където се намира избата е известен с производството на висококачествени вина. Символ на съвременното българско винарство, „Сините скали" е безспорно най-амбициозният и мащабен проект в българската винарска индустрия.
Вие като гости на "Къщата на Виното" ще можете да пробвате общо 4 сортови и трапезни вина със 100 гр. солени бисквити и минерална вода


  • Дегустация в изба Todoroff

Ден на провеждане: на 2 -рия ден от екскурзията
Цена за възрастен: 14.00BGN
Цена за дете: 14.00BGN

Доставете удоволствие на сетивата си, дегустирайте вина в уникалната дегустационна зала на TODOROFF Wine Cellar разположена на 8 метра под земното равнище и приютяваща 60 души.
В атмосферата на оригиналната колекция от произведения на изящните изкуства, залата е привлекателно място за любителите на гурме дегустациите. Поради своята невероятна акустика залата е предпочитано място за провеждане на малки камерни концерти и културни събития.
Wine & Spa hotel TODOROFF разработва свои авторски подходи във винения туризъм. Опитните винени аниматори запознават гостите с основните методи на дегустация, с класическите подходи в съчетаването на храна и вино. Пред тях се разкриват тънкости в съхранението на вино, интригуващи тайни от технологията на производството и многообразието от сортове и региони.
Дегустацията на 3 бр. вината е съпроводена от индивидуално плато и минерална вода.