Екскурзии с тръгване от Варна

ГЪРЦИЯ - В Полите на Олимп
Код на оферта: 110768
Маршрут:  Варна - Солун - Метеора - Едеса - Вергина - Филипи - Кавала - Варна

цена от
335 лв.
4 дни / 3 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

ГЪРЦИЯ – В ПОЛИТЕ НА ОЛИМП (ОТ ВАРНА)

Варна – Солун – Метеора – Едеса – Вергина – Филипи – Кавала – Варна

19 – 22.11.2015
Дневен преход / 3 нощувки със закуски

Цена: 335 лева

ПРОГРАМА

1-ви ден: Варна – Солун
05 ч. сутринта – тръгване от Варна, ул. “Антим 1”, до музея, 07 ч. – от Бургас. Пристигане в Солун ок. 16 ч. Панорамна обиколка на града: Започваме от Бялата кула – символът на града се намира на крайбрежния булевард “Нике”, който ще ни отведе до черквата, кръстена на българските просветители “Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам продължаваме към църквата “Св. Димитър” – един от най-тачените светци в Гърция, покровител на Солун. Димитър, син на местния градоначалник, приема новата вяра и на 26 октомври 306 г. бива убит по заповед на император Галерий – непримирим противник на християнството. Върху гроба му вярващите построили храм, който с течение на годините се превърнал в най-голямата църква в Гърция, а денят на неговата смърт сега се чества като Димитровден.
От римско време е Триумфалната арка на Галерий, построена през 303 г., за да облележи победата на императора над персийците. После ще се изкачим до крепостните стени, откъдето се открива красива панорама към града.
Настаняване в хотел в Паралия Катерини. Нощувка.

2-ри ден: Метеорските манастири
Закуска в хотела. 8,00ч. – Отпътуване за Метеора – местност, включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Името означава “Между земята и небето” – това е каменна гора от гигантски скали, на чиито върхове са накацали манастирите. Гледката е впечатляваща със своето величие. Този единствен по рода си в целия свят природен феномен става сигурно и непристъпно убежище за отшелници и монаси, които се отказвали от светския живот, за да го заменят с блажения мир на скалите – там те се чувствали по-близо до Бога. Така възникнал цял манастирски комплекс от над двадесет обители, от които в наши дни продължават да функционират едва шест.
На връщане към Паралия Катерини ще се спуснем в дефилето Темби – една много красива местност, в която се намира Аязмото на Св. Параскева Римска (покровителка на зрението) и подмладяващия извор на Афродита.
Цена: Включена в екскурзията.
Връщане в хотела.
Вечерта за желаещите – гръцка вечер с жива музика и вечеря в таверна.
Цена: 35 евро
Нощувка.

3-ти ден: Едеса и Вергина
Закуска в хотела. Програма по желание: Целодневна екскурзия до Едеса и Вергина.
След закуска се отправяме към Едеса (или както се знае от нашата история – Воден). Кацнало на високо плато, това е живописно гръцко градче с тесни улички, църкви, типични балкански къщи с еркери и високи дувари, а в новата си част – с ниски сгради в средиземноморски стил с плоски покриви и големи тераси. Цялото градче е прорязано от шумящи реки, поточета, мостове и мостчета, а в допълнение си има и два водопада, които падат от 20-30 метра височина в самия град. Свободно време за разходка из парка и панорамните пътеки около водопадите. Възможност за обяд.
Продължаваме към Вергина. През 19 век близо до Вергина е открит древният град Еге, който е бил първата столица на Македонското царство.
Там, в близост до бреговете на река Алиакмон в подножието на планината Вермион са управлявали от VII в. пр. Хр. владетелите на Антична Македония. В амфитеатъра на града се е възцарил Александър Велики, след като преди това пак там е бил убит баща му Филип Македонски през IV в. пр. Хр.
Най-забележителни са останките от величествен дворец, пищно украсен с мозайки и стенописи, както и от гробище, в което има над 300 гробни могили. Някои от тях са още от 11 век преди Христос, а за една от царските гробници в Голямата гробна могила се смята, че е на Филип II Македонски. Този цар завладял всички гръцки градове и така открил пътя за завоевателните походи на сина си Александър, който установил господството на древните елини върху почти целия известен им свят.
Цена: 30 евро (с включена входна такса за комплекса във Вергина)

4-ти ден: Филипи – Кавала – Варна
Закуска в хотела. Отпътуване за Филипи. Ще разгледаме древния град, тясно свързан с историята на Гърция и на цялото християнство. От многовековната история на Филипи са останали руините на древни базилики, форум, античен театър… В близост до археологическия комплекс е църквата на Св. Лидия – първата жена европейка, приела християнството, когато през 49 г. (или 50 г.) след Хр. апостол Павел посещава град Филипи и създават първата християнска църква в Европа.
Цена: Включена в екскурзията (допълнително се заплаща входа за археологическия обект – 6 евро)
Продължаваме към Кавала. Застроен амфитеатрално нагоре по стръмните склонове над залива, Кавала е един забележително красив град, съчетаващ природни дадености и велоколепната гледка към брега и залива с археологически находки, разкриващи богатото му минало. Пешеходна обиколка на Кавала с разглеждане на забележителностите на града: старите крепостни стени, голямата и красива сграда на църквата „Панагия”, импозантната византийска крепост, както и до акведукта „Камарес”, строен още по времето на римляните.
Цена: Включена в екскурзията.
Свободно време за обяд и отпътуване към България.
Пристигане във Варна след полунощ.

Пакетната цена е в лева и включва:

  • Транспорт с комфортен автобус
  • 3 нощувки в хотел 3* в Паралия Катерини
  • Три закуски в хотела
  • Панорамна обиколка на Солун
  • Целодневна екскурзия до Метеора
  • Посещение на древния град Филипи и църквата на Св. Лидия
  • Пешеходна обиколка на Кавала
  • Екскурзоводско обслужване
  • Медицинска застраховка с асистанс
  • Водач-екскурзовод от Туроператора

Допълнително се заплащат:

  • Входните такси за манастирите на Метеора – по 3 евро
  • Входът за археологическия обект Филипи– 6 евро
  • Екскурзия до Едеса и Вергина – 30 евро с включена входна такса за комплекса във Вергина (при минимум 20 туриста)
  • Гръцка вечер в таверна: 35 евро (с вечеря)

Необходими документи:
  • лична карта
  • за деца под 18 години, пътуващи само с един родител или без родители,задължително се изисква нотариално заверена декларация(оригинал + 1 фотокопие)
  • няма визови, санитарни или други специфични изисквания за страната