Полезна информация

Тук може да намерите връзки с полезна информация за Вашето пътуване:

Обща информация за пътуващи

Информация за права при полет

Визи и визови режими

Посолства на република България в чужбина

Информация за здравно осигуряване на пътуващите в чужбина

Пътуване с домашни любимци

Летище София

Летище Варна

Летище Бургас

Летище Пловдив

Времето по света

Информация за часовите разлики

Карти на метрата в Европа

Регистрирани туроператори и туристически агенти

Друга информация, свързана с Вашето пътуване в чужбина

Документи
Пътниците носят отговорност за валидността на своите документи.
В страните от Европейския съюз българските граждани могат да пътуват само с лична карта.
Препоръчително е да носите задграничния си паспорт при пътуване в чужбина, както и да си направите медицинска застраховка.
Винаги се информирайте предварително за необходимостта от входна виза за страната, до която искате да летите. Пътници без виза не се допускат до полет. Препоръчваме Ви да не закупувате самолетен билет преди да Ви бъде издадена виза.
Пътуване на деца под 18 години:
Необходима е нотариално заверена декларация /разрешение за пътуване/ от двамата родители ако детето пътува само, и от другия родител ако детето пътува с един родител

Какво трябва да направя, ако загубя или ми откраднат задграничния паспорт (лична карта за страните от ЕС) по време на престоя ми в чужбина?
В случай, че Ви бъдe откраднат/ загубите задграничният паспорт/личната карта в чужбина е необходимо на първо място да уведомите полицията. От полицията се издава документ, който удостоверява, че е извършена кражба/ загуба на документ. В полицейското управление следва да попълните формуляр и подробно да опишете откраднатите/ загубените документи, как е станало това, кога и евентуално описание на крадеца (в случай на кражба).
Документът, който Ви се издава от полицията не е достатъчен, за да се върнете в Република България, ако са Ви откраднали паспорта/личната карта. Наложително е да отидете до най-близкия консулския отдел на Република България. Там се попълва бланка за издаване на временен паспорт. Тя е същата като тази, която попълвате при заявление за издаване на задграничен паспорт. Трябва да представите и три снимки.
Ако представите документ, който удостоверява Вашата самоличност (лична карта, шофьорска книжка, акт за раждане) процедурата се улеснява. Следва процедура за удостоверяване на Вашата самоличност. Ще ви бъде наложена и глоба за загуба на документи. След удостоверяване на самоличността ще Ви бъде издаден временен паспорт с цел прибиране в Република България, за който също трябва да заплатите.

Какво трябва да направя ако загубя или ми откраднат пари или други ценности?
Необходимо е да уведомите полицията и водача на групата (при организирани групови пътувания). От полицията се издава документ, които удостоверява, че е извършена кражба. В полицейското управление се попълва формуляр с подробно описание на откраднатите вещи, как е станало това, кога и евентуално описание на крадеца. В случай че вещите Ви бъдат открити, ще Ви бъдат върнати на посочения от Вас адрес.

Пътуване със самолет, билети, полетни разписания:
Всички часове на полети изписани в билетите са в местни времена.
Чек-ин /регистрацията за полет/ става на гишета на авиокомпаниите на летището. Гишетата се отварят два часа преди определеното време за излитане за международни полети и един час преди полет за полети по вътрешни линии и затварят 30 мин.преди излитане
Някои авиокомпании позволяват онлайн чекиране и запазване на седалка в самолета. Това може да проверите на интернет страницата на авиокомпанията, с която ще летите. Дори да сте чекиран онлайн, опитайте се да пристигнете на летището не по-късно от 2 часа преди полета, за да имате достатъчно време за формалности, пазаруване и отвеждане към самолета.
Пътник, не спазил часовете за регистрация за полет, губи правото си върху резервацията си.
При най-често прилаганите тарифи, пътникът няма право на безплатна промяна на резервацията си .
Някои тарифи позволяват преиздаване, смяна на разписание или канселация със заплащане на съответната глоба. Препоръчваме ви да се информирате за тези условия, при закупуване на билета

Багаж
Разрешеният безплатен багаж, според избрания от вас превозвач е:
За Европа, Азия и Африка - 20-23 кг за икономична класа.
За презокеански полети - нормата за разрешен багаж до САЩ и Канада e 1 парче до 23 кг максимум, с общ размер на трите измерения до 158см на парче за икономична класа.
Разрешен ръчен багаж - не повече от 10 кг, като сбора на 3те измерения да не надвишава 115 см.
Ако теглото на багажа надхвърля тези допустими норми, на летището се заплаща такса за свръхбагаж към авиокомпанията.
При проблем с повреден, забавен или загубен багаж, моля свържете се с представителите на авиокомпанията или съответната служба на летището, на което се намирате.Задължително пазете стикера с номера на багажа, който са Ви предоставили при чек-ин.
Пътниците могат да носят 1л концентрат, 2бут. вино, 1стек цигари.
Без деклариране може да се изнася валута с равностойност на 10 000 eur.

Какви са новите изисквания за сигурност при пътуване в страните от ЕС?
Новите правила за сигурност, които ограничават наличието на течности допустими за превоз, са приложими за всички пътници заминаващи от летища на Европейския съюз – без значение от дестинацията на пътуването.
Органите на сигурността винаги проверят Вас и Вашия ръчен багаж за течности и за забранени вещества. Тези нови правила не Ви ограничават в закупуването на течни вещества в безмитните магазини, както на летищата така и на борда на самолетите на Авиокомпаниите от Европейския съюз.
При подготовка на багажа: Позволено е да се транспортират малки количества течности в ръчния багаж. Тези вещества трябва да бъдат в отделни опаковки с максимум капацитет 100 милилитра всяко. Трябва бъдат опаковате в прозрачни, водоустойчиви, херметически затварящи се найлонови пликове с капацитет до 1л за пътник.

На летището
За да помогнете на детекторите, трябва :
да покажете на скенерите всички течни вещества, които ще пренасяте, за да бъдат проверени от органите по сигурността;
да свалите якето/ сакото си. Те ще бъдат сканирани отделно докато проверяват Вас самите;
да дадете Вашите преносими компютър и други електрически апарати за сканиране докато проверяват и Вас самите;

Течностите включват:
Вода и други напитки, супи, сиропи;
Кpемове, лосиони и масла;
Парфюми;
Спрейове;
Гелове за коса и за баня;
Kремове и пяна за бръснене, дезодоранти;
Паста за зъби;
Спирала за мигли;
Всякакви други подобни консистенции;

Вие можете:
да опаковате течности в чекирания багаж – новите правила важат само за ръчния багаж;
да носите в ръчния си багаж медикаменти, вкл. бебешки храни небходими по време на полета;
да закупувате алкохол и парфюми от всяко европейско летище след представяне на бордна карта и ако същите се продават в специални херметически торбички, НЕ ГИ ОТВАРЯЙТЕ, преди да минат на рентген, защото в противен случай ще бъдат конфискувани;
всички тези количества са в допълнение и извън опакованите в специалната пластичната торбичка течности

Медикаменти, лекарства
Ако при пътуване, носите със себе си предписани лекарства, следва да носите също и рецептите за тях. Не надвишавайте количествата, необходими за лична употреба по време на пътуването, тъй е възможно големите количества лекарства да събудят подозрение.

Какво покрива медицинската застраховка, която „Пи Ел Ди Травел“ предоставя при организирани пътувания?
Медицинската застраховка покрива възможните рискове при пътуване в чужбина. В това число медицински разноски за неотложна медицинска помощ, разходи за медицинско транспортиране, репатриране – заплащат се разходите транспортиране на застрахованото лице от чужбина до неговото постоянно местожителство в България, ако не е възможно да се гарантира адекватно лечение в чужбина. Също така се обезщетяват и разходите на придружаващото го лице, ако придружаването му е необходимо.
Застраховката е с осигурена асистираща компания . Предимствата на тази застраховка е, че разходите за лечение се заплащат на здравното заведение директно от асистиращата компания.Специализираните асистиращи компании в света предоставят висококвалифицирана медицинска помощ при внезапно заболяване или злополука зад граница.Това са учреждения, които работят 24 часа в денонощието и могат да бъдат полезни независимо в коя точка на света са, като насочват пострадалия към специализирано здравно заведение и осигуряват транспорта до него.

Каква е разликата между медицинската застраховка за пътуване в чужбина и европейската здравно-осигурителна карта?
От 1 януари 2007 г. българите, които пътуват в границите на Европейския съюз, при спешни и неотложни случаи, имат право да получат безплатна медицинска помощ. Единственото изискване е да имат валидна Европейската здравно-осигурителна карта. Сравнена с медицинската застраховка за пътуване в чужбина, тя покрива само един от рисковете, а именно медицинските разноски за неотложна медицинска помощ. Предимствата на медицинската застраховка са, че освен тях, тя покрива и разходите за медицинско транспортиране, репатриране и е с осигурена асистираща компания. Поради тези причини е препоръчително лицата, пътуващи в страните от Европейския Съюз, да имат сключена и медицинска застраховка.
Европейската здравно-осигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ на лица с не прекъсвани здравно-осигурителни права в страните от Европейския съюз и Швейцария. Информация за правата, които предоставя ЕЗОК, държавите, за които е валидна, както и реда за нейното издаване, може да бъде получена на следния електронен адрес: http://www.ezok.bg/