Екскурзии с тръгване от Варна

Кападокия - земя на феномени
Код на оферта: 110758
Маршрут:  Варна - Бурса - Коня - Кападокия - Анкара - Варна

цена от
585 лв.
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

КАПАДОКИЯ – земя на феномени

Варна – Бурса - Коня – Кападокия – Анкара – Варна

ДАТИ:

29 април – 04 май 2016

без нощни преходи; 6 дни / 5 нощувки със закуски и вечери

Кападокия – тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, заемайки огромна територия между Понтийските планини и Тавър, Соленото езеро и р. Ефрат. Наричат Кападокия “Земя на светци” – родно място на Св. Георги, тя наистина е едно от най-големите хранилища на средновековното православие. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

ПРОГРАМА

1-ви ден: Варна – Бурса (ок. 630 км)
05:00 ч. сутринта отпътуване от Варна, ул. Антим 1, 07:00 ч. – от Бургас, OMV до х-л Мираж. Пристигане в Бурса следобяд. Панорамна обиколка на Бурса – бившата столица на Османската империя се слави с историческите си и културни паметници и термалните си извори – Зелената джамия, Павилиона на Ататюрк, Термалните бани, парка на културата, археологическия музей, гроба на падишах Осман – основателя на Османската империя… Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Бурса – Коня (ок. 500 км)
Отпътуване за Коня – града на Танцуващите дервиши с посещение на ритуала Сема. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Всеки порядъчен мюсюлманин очаква да види Бог след смъртта, но Суфите са нетърпеливи. Те искат Бог сега – момент след момент, ден след ден, в този живот. И са готови да преминат през дисциплините, които правят това възможно. Суфизмът е път на любовта, път на посветеността и път на знанието. Суфи философът Ал-Газзали казва: „ Истинското себепознание се състои в познаването на следните неща:
Какво си ти в себе си и откъде си се появил?
Къде отиваш и с каква цел се мотаеш наоколо?
В какво се състоят истинското ти щастие и нещастие?”…

Из „Стани огледало”

Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.

Настаняване в хотела в Коня.
Програмата ни в Коня включва: посещение мавзолея на Мевляна и посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч)
Вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Коня – Кападокия (ок. 250 км)
Закуска в хотела. Отпътуване за Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. Музея на открито Гьореме – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Тук е скалната крепост Ючхисар – състои се от две огромни скали, които византийци и отоманци са заселили и използвали за укритие. Гледката от върха е величествена. В непосредствена близост до крепостта се намира работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни, оникс и тюркоаз, която ще посетим. Дегустация на най-пивките вина в тази област на Турция на панорамната площадка над Гьореме. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден: Кападокия
За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути. Закуска в хотела. Следва подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. Ще се разходим из местността Пашабаг с прочутите гълъбарници и интересни скални образувания. Аванос – очарователно градче, разположено на двата бряга на р. Казълърмак, известно с грънчарството и производството на вино. Ще посетим местна керамична фабрика. Разходка и фотопауза из Долината на любовта. Връщане в хотела. Вечеря.
Програма по желание (заплаща се допълнително):
Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение). Нощувка.

5-ти ден: Кападокия – Анкара (ок. 300 км)
Закуска в хотела. Отпътуваме за Анкара. По пътя фотопауза на соленото езеро Туз, второто по големина в Турция. Туристическа програма в столицата на Турция: Музея на Анадолските цивилизации и мавзолея на Ататюрк. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден: Анкара – Варна (ок. 900 км)
Закуска в хотела. Отпътуване за България. Спирка в Лозенград за пазаруване в хипермаркет KIPA. Пристигане във Варна късно вечерта.

ЦЕНИ

На човек в двойна/ тройна стая Единична стая 1-во и 2-ро дете от 2 до 12 г. с 2-ма възрастни в стая
585 лв 720 лв 450 лв

Пакетната цена е в лева и включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус
  • 5 нощувки със закуски и вечери: (1 в Бурса, 1 в Коня, 2 в Кападокия, 1 в Анкара)
  • Туристическа програма в Бурса, Коня, Кападокия, Анкара
  • Посещение на автентичния ритуал СЕМА в Коня в центъра на дервишите мевлевии
  • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод
  • Представител на Туроператора
  • Фериботни и пътни такси
  • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро (доплащане за лица над 65 г. – 10 лв)

Допълнително се заплащат:

  • Входни такси на местата за посещение:
  • Музея на анадолските цивилизации – 15 т.л.
  • Скалните църкви в Гьореме – 20 т.л.
  • Крепостта Ючхисар – 5 т.л.
  • Подземен град – 25 т.л.
  • Музея на Мевляна в Коня – 3 т.л. + 3 т.л. за слушалки
  • Допълнителни мероприятия (по желание):
    • Полет с балон – 120 евро
    • Традиционна турска вечер – 25 евро

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

  • Бурса: 1 нощувка в Hotel Karakaya 3* , http://www.karakayahotel.com.tr/
  • Коня: 1 нощувка в Hotel Dündar 4*, http://www.dundarotel.com/
  • Кападокия: 2 нощувки в Hotel Tas Saray 4*, Urgup, http://www.hoteltassaray.com.tr
  • Анкара: 1 нощувка в Almer Hotel 3*, http://almer.com.tr/ankara/index-en.html

    • Краен срок за уведомяване: 7 дни преди датата на отпътуване
    • Последователността на посещение на обектите в Кападокия се определя от лицензирания турски екскурзовод, който ще придружава групата.
    • Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.
    • На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.