Екскурзии в Румъния

Екскурзия до Румъния: Сибиу - замъка Хунедоара - Сигишоара - Ръшнов - Брашов - Синая от Варна
Код на оферта: 147865
Маршрут:  Варна - Русе - Гюргево - Куртя де Ардеш - Сибиу Хунедоара - Сигишоара - Ръшнов - Брашов - Синая - Салник

цена от
276 лв.
4 дни / 3 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

Екскурзия РУМЪНИЯ: СИБИУ - замъка ХУНЕДОАРА- СИГИШОАРА-РЪШНОВ-БРАШОВ-СИНАЯ от Варна

Дати:
22.09.2016 - ПОТВЪРДЕНА, ИМА МЕСТА!
27.10.2016 - ИМА МЕСТА!

Отпътуване:
04:00ч - Варна

Маршрут : Варна - Русе - Гюргево - Куртя де Ардеш - Сибиу Хунедоара - Сигишоара - Ръшнов - Брашов - Синая - Салник


ПРОГРАМА:

  • ПЪРВИ ДЕН :
Отпътуваме към Р. Румъния, преминавайки по Дунав мост и се отправяме към град Сибиу. По време на нашето пътуване, ще спрем да разгледаме една от старите столици на княжество Влахия - Куртя де Ардеш.
Малкото градче, сгушено в прегръдката на суровите Карпати е третият по важност град в окръг Ардеш. В градчето има над 20 църкви и манастири. Куртя де Арджеш в превод значи Дворец над река Ардеш. За отминалото величие на града напомнят най-вече манастира Куртя Де Ардеш в покрайнините, и Княжеската църква „Свети Николай“. Това е най-старата запазена църква във Влахия.
След посещението ни на Куртя де Ардеш продължаваме на север. Не можем да пропуснем да споменем, че само на около 30 км от старата влашка столица се намират останките от величествена крепост наречена Поенари. Крепостта е разположена върху хълм на границата между Влахия и Трансилвания. Самият Влад Цепеш харесва крепостта и влага много усилия в реконстукцията и. Построен през 13-ти век, Поенари остава в историята като “истинския замък на Дракула”, т.к самият той прави мястото една от най-важните крепости за отбрана срещу враговете му. Със страховити истории и легенди за живота на Дракула, ще се пренесем назад във времето.
Продължаваме към Сибиу, по път осеян с красивите гледки на Южните Карпати или така наречените Трансилвански Алпи. Освен с красивата природа, района е известен с останките от дворци на Влашки владетели и градове с богата история. Преминаваме покрай Римнико Вълча - град, чиито герб е запазен в автентичен вид от 1550г до ден днешен. Недалеч от Сибиу се намира и градчето - Чеснадиу, в чиито текстилни фабрики са изработени част от килимите и завесите в сградата на Парламента в Букурещ.
Пристигаме в хотела привечер. Настаняване. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела / 10 евро: супа или салата, основно ястие, десерт, вода/. Нощувка.

  • ВТОРИ ДЕН:
Закуска. Отпътуваме към замъка Хунедоара или известен още като замъка Хуняди /заплаща се входен билет/. Хунедоара се намира на около 130 км западно от Сибиу и датира от 14-ти век. Неговият собственик Янош Хуняди го получава като подарък от унгарският крал Жигмонт, известен в историята като Сигизмунд Люксембургски. През 15-ти век, замъка претърпява много промени, като непрестанно се добавят нови помещения и отбранителни кули. Сред най-забележителните постройки в дворцовия комплекс е Донжонът или това е главната кула в Хунеадора, представляваща всъщност последната защитна кула. Името на тази кула е „Небойса”, което в превод означава “ Не се страхувай”. В замъка можете да видите също - кулата „Калистрано”, Залата на рицарите, Бялата крепост, Боздуганената кула, Голямата Зала на събранието и още много други.
Както всеки замък и този си има своята легенда. Историята е свързана със седемте години, които Дракула прекарва в тъмницата му.
Отпътуваме към град Сибиу.
След обяд започва пешеходна обиколка на централната част на града.
Сибиу е известен с това, че през 2007 година става Културна столица на Европа.
Центърът на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. По време на тази разходка ще имаме възможност да видим : крепостните стени, залата Талия, природонаучния музей (разглежда се отвън), пл. „Шилер”, Големия площад – католическата църква „Св. Троица”, двореца Брюкентал, Моста на лъжите, евангелистката църква „Св. Богородица”, православната катедрала и т.н.
Свободно време или възможност за посещение на Музея Брукентал (музей на изящните изкуства). Връщаме се в хотела. Свободно време. Възможност за вечеря в ресторанта на хотела / 10 евро: супа или салата, основно ястие, десерт, вода/.Нощувка

  • ТРЕТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуваме към Сигишоара -град, който отново е свързан с Влад Цепеш или Влад III, роден тук през далечната 1431г.
Града е един от най-добре запазените средновековни градове и е включен в списъка на Световното културно наследство на Юнеско. Историческият център на града, напомня на стара Прага.
Сигишоара е известен с Покритото стълбище, родната къща на Влад Цепеш, Цитаделата, Часовниковата кула, Венецианската къща и църквата на Доминиканския манастир.
Около обяд отпътуваме към област Брашов. Нашата първа спирка в тази част на Трансилвания е едноименния град Брашов или “Карпатският Залцбург”. Брашов е един от най-живописните градове в Румъния, известен с най-голямата готитческа катедрала в източна Европа - Черната църква, красивият център, най-тясната уличка и т.н. Следва кратка пешеходна обиколка на тази част на града - квартал Шкеи. Нашата средновековна разходка ще започне от Музея на Румънското училище и Църквата Свети Николай, ще преминем покрай Синегогата, най-тясната уличка или “Въжената уличка”, Черната Църква и старото кметство. Ще чуем интересни истории за града и негововите жители, като се потопим в духа на средновековна Трансилвания.
Възможност за изкачване с лифт до хълма Тампа, от където ще можете да видите града от птичи поглед.
Възможност за разглеждане на Черната църква заплаща се входна такса или свободно време.
След обяд се отправяме към е цитаделата Ръшнов, която величествено се извисява над едноименното градче. Крепостта е построена през 13-ти век от от Тевтонския орден и е служила за защита и укрепление на хората живеещи в града /заплаща се билет за влакче и входна такса/.
Отпътуваме към Синая или “перлата на Карпатите”. Възможност за вечеря с жива музика. Нощувка.

  • ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуваме от хотела и се отправяме към двореца Пелеш. Следва посещение на кралския дворец /станадартен тур, заплаща се входен билет/.
Дворцовият комплекс е най-популярната забележителност в града. Синая приютява милиони туристи през всички сезони, заради красивият и аветнтичен дворец. Дворецът Пелеш е построен в края на 19-ти век от Крал Карол I, като негова лятна резиденция. В непосредствена близост до Пелеш, се намира по-малкия дворец Пелишор.
Свободно време за снимки и разходка в парка.
Недалеч от дворецът Пелеш се намира и манастира на Синая, който е построен от румънски благородник на име Михай Кантакузино. В двора на манастира се намират две църкви - “старата църква” от 17-ти век и “новата църква” от 19-ти век / заплаща се входна такса/.
Около обяд отпътуваме от Синая и се насочваме към Букурещ.
По път ще имаме възможност да посетим солната мина Салник - Прахова /заплаща се входен билет/.
Това е една от трите солни мини в Румъния. Мината се намира в курортното градче Салник, което е известно като климатичен и воден курорт. Старата солна мина, която е преобразувана в санаториум се намира на 210 метра дълбочина. Тя се използва за лечение на белодробни заболявания в солен микроклимат. След обяд отпътуваме към България. Пристигаме във Варна късно вечерта.


Пакетната цена вкючва:
Транспорт с лицензиран автобус
3 нощувки със закуски / 2 района на Сибиу, 1 в района на Синая/
Екскурзия до замъка Хунедоара.
Пешеходна обиколка на Сибиу
Пешеходна обиколка на Сигишоара.
Пешеходна обиколка на Брашов.
Екскурзия до двореца Пелеш.
Пътни такси.
Медицинска застраховка за лица до 69г.
Екскурзоводско обслужване.


Пакетната цена не включва:
Доплащане за единична стая.
Входни такси за посещаваните обекти.
Вечеря в ресторанта на хотела в Сибиу - 10 евро/ вечер.
Вечеря в традиционен румънски ресторант - 20 евро.
Лични разходи.
Медицинска застраховка за лице от 70г до 79 г. - 6 лв.


Цени на входни такси за посещаваните обекти:
замъка Хунедоара - 10 леи
двореца Брукентал - 20 леи
цитаделата Ръшнов - 15 леи / влакче и входен билет/
Румънско училище - 5 леи
Черната църква - 8 леи
двореца Пелеш - 20 леи / Стандартен тур/
манастира в Синая - 5 леи
солната мина Салник - 20 леи


Интересни факти за Румъния:
Румъния е един от най-големите производители на вино в Европа, като териториите с лозови насаждения в страната достигат 243 000 хектара, а годишната продукция на вино – от 500 до 600 милиона литра.
Георге Маринеско, професор в Медицинския университет в Букурещ, е първият в света учен, видял живи нервни клетки под микроскоп.
Букурещ е най-гъсто населеният град в Европейския съюз.
Румънската гимнастичка Надя Команечи е първата олимпийска гимнастичка, получила оценка 10. Това се случва на Игрите в Монреал през 1976г.
Известният роман „Дракула” на Брам Стокър е публикуван в Румъния за първи път едва през 1990г.
45% от румънците живеят в селски райони: 2 868 общини и 13 285 села.
В Румъния се намира вторият по големина музей на открито в света. Музеят Астра в Сибиу разполага с над 300 постройки, сред които вятърни мелници, огромни преси за вино, плодове и зехтин, ковачници и други сгради, представящи архитектурни стилове от цяла Румъния.
Първата автоматична писалка била изобретена от родения в Крайова, Петраче Поенару. Изобретението му получило патент през 1827г.
Музеят Брукентал, намиращ се в Сибиу, отваря врати за посещения цели три години преди Лувъра в Париж.
Румънският град Тимишоара е първият в Европа, в който имал улично електрическо осветление.
Откриването на инсулина било дело на румънския психолог Николай Паулеско.


Необходими документи:
За възрастни : валиден документ за самоличност - задграничен паспорт или лична карта.
За деца до 12 години - валиден международен паспорт!
За деца до 18 г., пътуващи без родители или с едни родител е необходимо нотариално заверена декларация от не пътуващия родител /оригинал и 2 копия/;
За деца до 18 г., с различна от родителите си фамилия е необходим акт за раждане /оригинал и 2 копия/.