Екскурзии в Турция

Духовният Истанбул - от Варна и Бургас
Код на оферта: 172011
Маршрут:  Истанбул

цена от
49 лв.
1 дни
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

„ДУХОВНИЯТ ИСТАНБУЛ”

Екскурзия за любознателни!


ПРОГРАМА:

Отпътуване в 22:30 ч. (предния ден) от Варна, ул. "Антим I''; в 01:00 ч. от Бургас, ул. „Булаир” срещу х.„Булаир”. Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Пътуване през Турция. Почивка по пътя. Рано сутринта пристигане в Истанбул. Посещение на „Църквата на първия ден от месеца“. Всяко първо число от месеца идват стотици миряни, надявайки се желанията им да се сбъднат, като за целта се купува ключе. Вярва се, че така става символично отключване на иконите в църквата. Тогава вече може да си пожелаете нещо. Ако се сбъдне желанието ви – трябва задължително да върнете ключа в църквата – отново на първо число на месеца.

Свободно време или мероприятия срещу доплащане:

„Християнските светини в Истанбул” – българската църква “Свети Стефан” /издигната през 1896 г., изцяло сглобена от железни части/. Посещение на Вселенската Патриаршия и църквата “Свети Георги” (част от колоната, на която е бил бичуван Иисус Христос; чудотворната икона на Св. Богородица Паммакаристос – Всеблажена; мощите на Св. Йоан Златоуст); църквата “Света Богородица – Влахерна” (има аязмо); посещение на манастира “Света Богородица Животворящ Източник” с извора на Св. Богородица (има аязмо).
Посещение на базиликата „Св.София” – продължава около 2,5 часа. Великолепната „Света София” е построена от император Юстиниан през 537 г. и е най-голямата в света до построяването на “Св. Петър” в Рим хиляда години по-късно. Тя е най-важният храм за християнството в продължение на 900 г. Преживяла е земетресенията, кръстоносците и завладяването на града от Мехмед ІІ през 1453 г., когато е превърната в джамия.
17.00 ч. отпътуване за България, преминаване на турско-българската граница. Късно вечерта пристигане в Бургас, във Варна – около полунощ.


Стандартна цена:

Тръгване: от Бургас от Варна
Цена на възрастен: 49.00 лв. 78.00 лв.
Цена за лица до 12 г.; групи над 10 човека 44.00 лв. 73.00 лв.


Цената включва:

  • транспорт с лицензиран автобус по маршрута;
  • посещение на „църквата на първия ден от месеца”;
  • водач от агенцията по време на пътуването;
  • пътни и гранични такси, паркинг.


Цената НЕ включва:

  • доплащане за медицинска застраховка с лимит 5000 € за лица на възраст до 84.99 г. – 2.00 лв.; лица над 85 год. не се застраховат;
  • входни такси за туристически обекти и допълнителните мероприятия.


Допълнителни мероприятия, които се осъществяват при група от минимум 25 туристи:

  • Обиколка ”Християнските светини в Истанбул” – 20 лв./ 10 € (транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, паркинг);
  • Посещение на базиликата „Св.София” 59 лв./30 € (транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, входна такса, слушалки, паркинг).


Допълнителна информация:

  • Необходими документи: - международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 години, пътуващи сами, непридружени от родителите си или с единия от родителите – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители - в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
  • Начин на плащане: заплащане на пълната сума и сключване на договор за организирано пътуване;
  • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване.
  • Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
  • Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран необходим минимален брой туристи – 2 дни преди датата на отпътуване; * При минимум 6 туристи има възможност за трансфер срещу доплащане спрямо базовата цена от Бургас за тръгване от Обзор – 19 лв.; от Карнобат, Св. Влас, Сл.бряг, Несебър, Равда, Ахелой – 15 лв.; от Поморие, Сарафово – 8 лв.; **Отпътуването от Варна се осъществява при минимум 6 туристи.
  • Турция: няма визови и санитарни изисквания; забранено пушенето на закрити обществени места;
  • НЯМА часова разлика (от последната седмица на месец октомври до последната седмица на месец март: България 12:00 ч., Турция 13:00 ч.)
  • Валутен курс: 1.00 TRL ≈ 0.35 лв. /към 30.11.18 г./