Екскурзии с тръгване от Варна

Кападокия - Земя на Чудесата
Код на оферта: 133371
Маршрут:  Варна - Истанбул - Анкара - Кападокия

цена от
459 лв.
6 дни / 4 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

Кападокия - Земя на Чудесата


Град на отпътуване Място Час Цена на ранни записвания Стандартна цена
Варна централна Автогара 15:00 часа 479 лв. 489 лв.
Бургас автогара Запад 17:30 часа 459 лв. 469 лв.
Шумен Автогара 15:30 часа 469 лв. 479 лв.
Сливен бензиностанция Еко - Дамарски мост 19:30 часа 449 лв. 459 лв.
Стара Загора бензиностанция ОМВ - на Славянски 17:30 часа 449 лв. 459 лв.
Пловдив бензиностанция ОМВ – хотел „Санкт Петербург“ 16:00 часа 449 лв. 459 лв.
София Централна автогара, сектор Паркинг 14:30 часа 449 лв. 459 лв.


ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване от съответния град по маршрут през Истанбул към Анкара. Нощен преход

ВТОРИ ДЕН:
Около обяд пристигане в турската столица. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска. Обзорна обиколка на Анкара – град, разположен сред хълмиста местност в центъра на Анадолското плато. Разглеждане на Мавзолея на Ататюрк, Музея на Анадолските цивилизации, Анкарската крепост, Римските терми от времето, когато Анкара е център на римската провинция Галатия. Следобяд отпътуване за Кападокия. Кратък престой и възможност за снимки при соленото езеро Тюз Гьол – с дължина 100 км, второто по големина в Турция. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Целодневна екскурзия в Кападокия - музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Област, известна със своите причудливи земни форми, образувани преди 60 милиона години след едновременното избухване на двата вулкана Ерчийес и Хасандаг. Под действието на водата и вятъра са се образували причудливи форми, шедьоври на творчеството на природата. Областта Кападокия е спомената още в Библията. Ранните християни са се заселили в областта, за да изповядват религията си спокойно. Посещение на местостта Юргюп с гигантските й конуси и комини. Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно изработените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били обитавани като жилища. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Продължаваме с посещение на долината Дервент – Червената долина, долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството. Следва посещение на местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални коминии религиозен християнски център – църквата на Симон Стоукник. Посещение на градчето Аванос – древната Ванеса, от където има невероятна гледка към Къзълърмак, Червената река. Градът е известен с грънчарството, практикувано от векове, като се използва пръст от наносите на реката. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни. Посещение на открития музей Гьореме - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9-ти до 11-ти век с оригинални стенописи. Днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, както и множество византийски икони и фрески. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; гълъбите са били обучавани да разнасят писма - основният начин на „комуникация” в онези времена). Посещение на крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, разположена на най-високия връх в региона и предлагаща великолепна гледка над цялата област. Връщане в хотела около 18:00 ч. Вечеря.
Програма по желание: 20:00ч. - посещение на автентично шоу на Дервиши. Богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна. Менюто включва различни салати и напитки местно производство, без лимит. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН:
Закуска. Кратка спирка с възможност за снимки при природния феномен Трите грации – символите на Кападокия. Преди да напуснем окончателно Кападокия, ще завършим с посещение на подземния град Каймаклъ – древният град Енегул - с изградена инфраструктура под земята – над сто тунела, от които 4 етажа са отворени за туристически посещения. Отпътуване за Истанбул по обяд. Настаняване в хотел в Истанбул късно вечерта. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Напускане на хотела. Туристическа програма по желание: посещение с местен екскурзовод на Вселенската патриаршия, музея "Карие", чиито мозайки и фрески са едни от най-красивите примери за късно византийско изкуство, и църквата с животворна вода "Св. Мария от Влахерна".
Продължаваме с БОНУС от фирма „Дорис“ посещение на ГИГАНТСКИЯ АКВАРИУМ – Sea Life – най-големият в Европа. Ще имате възможност да се разходите измежду над 20 хиляди вида морски обитатели, сред които и пет тигрови акули. Разположен на територия от 8000 кв.м, аквариумът разполага с един от най-дългите подводни тунели – 80 метра, който дава възможност за 270º панорама. Аквариумът се намира в един от най-големите търговски центрове на Истанбул – ФОРУМ ИСТАНБУЛ, където ще имате възможност да напазарувате от стотици световноизвестни марки, хранителен хипермаркер REAL и хипермаркет за интериорни решения IKEA. Отпътуване за България.



ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • транспорт с автобус, лицензиран за международни превози;
  • 1 нощувка в Анкара в хотел 3 * на база закуска и вечеря;
  • 2 нощувки в Кападокия в хотел 3 * на база закуска и вечеря;
  • 1 нощувка в Истанбул в хотел 3 * на база закуска;
  • екскурзионна програма в Анкара с местен екскурзовод на български език;
  • екскурзионната програма в Кападокия с местен екскурзовод на български език (входните такси се заплащат допълнително);
  • медицинска застраховка на стойност 5000 евро към ЗАД „Армеец“;
  • бонус - посещение на Гигантския Аквариум (включва транспорт, не включва входна такса);
водач от ТА по време на пътуването.



ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • входни такси за посещаваните обекти в Анкара, Кападокия и Истанбул:
  • входна такса за музея на Анадолските цивилизации - 15 турски лири;
  • входна такса за Крепостта Ючхисар – 7 турски лири;
  • входна такса за Скалните Църкви на Гьореме – 20 турски лири;
  • входна такса за долината Зелве – 10 турски лири;
  • входна такса за подземния град Каймаклъ - 25 турски лири;
  • входна такса за аквариум Sea Life – 41 турски лири за възрастни, 29.50 турски лири за деца;
  • посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма (менюто включва различни салати и напитки, местно производство без лимит), Кападокия - 25 евро;
  • разходка с балон над Кападокия - 130 евро (разходката започва в 05:00 ч. сутринта и трае около час, балонът се издига до 800 м и лети на различни височини);
  • посещение с екскурзовод на Вселенската патриаршия, музея „Карие”-12 евро при група над 15 човека /при група под 15 човека – 18 евро/ (вкл. транспорт и екскурзовод без входни такси);
  • всички услуги, предложени по желание;
  • доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица от 65 до 75 години - 5 лв.
  • доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица от 76 до 80 години - 10 лв.
  • доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица над 80 години - 20 лв.
  • възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗАД „Армеец“ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката.
Застрахователят възстановява на застрахованото лице разходи за самолетни билети, хотелски резервации и други туристически и бизнес услуги, извършени предварително, които не могат да бъдат възстановени при отмяна на пътуването.
Покриват се рисковете:
смърт вследствие злополука за лица над 14 годишна възраст;
разходи за отмяна на пътуването;
разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването;
разходи за удължаване на пътуването;
закъснение на самолетен полет.
Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни.
Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.
разходи от личен характер.



УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

  • внасяне на 30% капаро;
  • доплащане не по-късно от 15 дни преди заминаване;
  • цената е валидна при група от минимум 35 човека;
  • цената е валидна при ранни записвания до един месец преди датата на тръгване.


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

  • посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Желателно е туристите да са с удобни обувки.
  • посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (в района има много кафенета и магазинчета за сувенири).
  • Музейните такси задължително се заплащат в турски лири!
  • Желателно е обмяната на валутата да се извърши в България.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

  • за лица над 18 год. валиден задграничен паспорт;
  • за лица под 18 год. валиден задграничен паспорт при пътуване с двамата родители. Ако детето пътува с единия или без родители - и нотариално заверено удостоверение оригинал и ксерокопие, че детето има право да излиза от страната.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.