Екскурзии с тръгване от Варна

КАПАДОКИЯ – Земя на феномени от Варна и Бургас
Код на оферта: 87916
Маршрут:  Варна - Анкара - Кападокия – Коня - Бурса – Варна

цена от
585 лв.
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус

Дати:  

Принтирай
 

КАПАДОКИЯ – Земя на феномени

без нощни преходи
5 нощувки със закуски и вечери

Варна - Анкара - Кападокия – Коня - Бурса – Варна

Дати:
17 – 22.09.2014
15 – 20.10.2014
11 – 17.11.2014


Кападокия - тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, заемайки огромна територия между Понтийските планини и Тавър, Соленото езеро и р. Ефрат. Наричат Кападокия “Земя на светци” - родно място на Св. Георги, тя наистина е едно от най-големите хранилища на средновековното православие. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


ПРОГРАМА

1 ден: Варна – Анкара (ок. 900 км)
05:00 ч. сутринта отпътуване от Варна, ул. Антим 1, 07:00 ч. – от Бургас, OMV до х-л Мираж. Пристигане в Анкара вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.


2 ден: Анкара – Кападокия (ок. 300 км)
Закуска в хотела. Туристическа програма в столицата на Турция: Музея на Анадолските цивилизации, крепостните стени и мавзолея на Ататюрк. Отпътуване за Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). По пътя фотопауза на соленото езеро Туз, второто по големина в Турция. Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. Ще започнем запознаването си с Кападокия с дегустация на най-пивките вина в тази област на Турция на панорамната площадка над Гьореме по залез слънце. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Кападокия
Закуска в хотела. Започваме с подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. Следва местността Пашабаг с прочутите гълъбарници и интересни скални образувания. Музея на открито Гьореме - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Тук е скалната крепост Ючхисар - състои се от две огромни скали, които византийци и отоманци са заселили и използвали за укритие. Гледката от върха е величествена. В непосредствена близост до крепостта се намира работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни, оникс и тюркоаз, която ще посетим. Аванос – очарователно градче, разположено на двата бряга на р. Казълърмак, известно с грънчарството и производството на вино. Ще посетим местна керамична фабрика. Връщане в хотела. Вечеря.

Програма по желание (заплаща се допълнително):
Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение). Нощувка.

4 ден: Кападокия – Коня (ок. 250 км)
За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути. Закуска в хотела.
Отпътуване за Коня - града на Танцуващите дервиши с посещение на ритуала Сема. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Всеки порядъчен мюсюлманин очаква да види Бог след смъртта, но Суфите са нетърпеливи. Те искат Бог сега – момент след момент, ден след ден, в този живот. И са готови да преминат през дисциплините, които правят това възможно. Суфизмът е път на любовта, път на посветеността и път на знанието. Суфи философът Ал-Газзали казва: „ Истинското себепознание се състои в познаването на следните неща:
Какво си ти в себе си и откъде си се появил?
Къде отиваш и с каква цел се мотаеш наоколо?
В какво се състоят истинското ти щастие и нещастие?”...
Из „Стани огледало”
Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.
Настаняване в хотела в Коня.
Програмата ни в Коня включва: посещение мавзолея на Мевляна и посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч)
Вечеря. Нощувка.

5 ден: Коня – Бурса (ок. 500 км)
Закуска в хотела. Напускаме града на дервишите и продължаваме към Бурса. По пътя ще посетим гроба на Настрадин Ходжа - воалът около този легендарен герой е толкова обширен, колкото и териториите, на които се говори за него. Той е популярен не само в Мала Азия, но и във всички съседни области, включително и на Балканите. По-натътък ще спрем във фабрика за порцеланови изделия. Пристигане в Бурса. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

6 ден: Бурса – Варна (ок. 630 км)
Закуска в хотела. Пешеходна обиколка на Бурса - бившата столица на Османската империя се слави с историческите си и културни паметници и термалните си извори - Зелената джамия, Павилиона на Ататюрк, Термалните бани, парка на културата, археологическия музей, гроба на падишах Осман – основателя на Османската империя... Освен на преселниците и на чинарите, Бурса е и град на милиардерите - тук е роден най-богатият човек в Турция, Вейби Коч, който в списъка на световните богаташи е на 45 място. А разположеният наблизо планински курорт Улудаг е сред най-известните ски-центрове в Турция.
Следобед отпътуване с ферибот от Ялова, през Истанбул за България.
Спирка в Лозенград за пазаруване в хипермаркет KIPA. Пристигане във Варна късно вечерта.

На човек в двойна / тройна стая Единична стая Дете до 12 г. с 2-ма възрастни в стая
585 лв 720 лв 450 лв

Пакетната цена е в лева и включва:
 • Транспорт с комфортен туристически автобус
 • 5 нощувки със закуски и вечери:
(1 в Анкара, 2 в Кападокия, 1 в Коня, 1 в Бурса)
 • Туристическа програма в Анкара, Кападокия, Коня, Бурса
 • Посещение на автентичния ритуал СЕМА в Коня в центъра на дервишите мевлевии
 • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод
 • Представител на Туроператора
 • Фериботни и пътни такси
 • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро (доплащане за лица над 65 г. – 10 лв)

Допълнително се заплащат:
 • Входни такси на местата за посещение:
 • Музея на анадолските цивилизации – 15 т.л.
 • Скалните църкви в Гьореме – 15 т.л.
 • Крепостта Ючхисар – 5 т.л.
 • Подземен град – 15 т.л.
Музея на Мевляна в Коня - 3 т.л. + 3 т.л. за слушалки
Допълнителни мероприятия (по желание):
Полет с балон – 120 евро
Традиционна турска вечер – 25 евро

Информация за хотелите:
В Анкара и Бурса настаняването е в хотели 3*
В Кападокия и Коня хотелите са 4*

Краен срок за уведомяване: 7 дни преди датата на отпътуване
Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.
На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.