Екскурзии с тръгване от Варна

По пътя на коприната: Узбекистан и Туркменистан - полет от Варна и София
Код на оферта: 145108
Маршрут:  София / Варна – Истанбул – Ташкент – Самарканд – Шахрисабз - Бухара – Хива - Дашгус – Мари - Ашхабад – София / Варна

цена от
4105 лв.
13 дни / 12 нощувки
Транспорт: Самолет

Дати:  

Принтирай
 

Узбекистани Туркменистан
/По пътя на коприната/



12.05.2016 – 24.05.2016
14 дни / 12 нощувки


Цена: 2099 евро / 4105 лева на човек в двойна стая


ПРОГРАМА:

  • Ден 1 (12 май 2016) София / Варна – Истанбул - Ташкент

Полет от Варна в 15:40ч. Каца се в Истанбул 16:40ч.
Полет от София в 09:35ч.

Каца се в Истанбул в 11:00ч.
Свободно време (Възможност за безплатен сити тур организиран от Турски авиолинии).
Излита се от Истанбул в 23:55ч.


  • Ден 2 (13 май - Ташкент
Пристигане в Ташкент в 6:30ч.часа местно време. Трансфер до хотела с възможност за ранно настаняване в стаите и почивка (включена е закуска). Обиколен тур на Ташкент и опознаване на неговата 2000 годишна история. Посещение на старата част на града и разглеждане на средновековния мавзолей Kafal Shashi и Barak-khan Madrassah. Продължава се към част от модерния град и неговите фамозни сгради, комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите умения и картини.В религиозното училище може да се насладите на шоу, показващо узбекски традиции. Следва обяд. Възможност за посещение на опера, балет, театър и художествена галерия. Вечеря с шоу програма.
Нощувка.


  • Ден 3 (14 май 2016) Ташкент – Самарканд (350 км, около 2ч.)
След закуска отпътуване с влак до град Самарканд.Самарканд е най-старият и значим град в Узбекистан и като цяло един от най-фундаменталните в историята на целия азиатски континент. От дългата му многовековна история градът е запазил множество културни и архитектурни паметници, в резултат на което днес Самарканд е обявен от ЮНЕСКО за част от световното историческо наследство. След пристигане, разходка и разглеждане на площада Registan. Обяд.
Посещение на местни занаятчии, предлагащи голямо разнообразие от ръчно изработени музикални инструменти и красиви изтъкани килими направени с много вкус. Майсторите ще Ви разкажат за техните уникални инструменти и ще ви изсвирят някои запленителни узбекски мелодии.
След това може да посетите Guri Amir, мавзолея на Tamerlane и разглеждате модерни узбекски картини.Вечеря и нощувка.


  • Ден 4 (15 май 2016) Самарканд
Закуска. Продължава разходката в Самарканд. Разглеждат се много забележителности, като обсерваторията Uligbek(невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела), архитектурният комплекс Шахи Зинда и така наречения „Град на мъртвите”, представляващ комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV век. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и заплетени облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Разглеждане на Siab базар с лек шопинг в азиатски стил.
Обяд. Свободно време.
Вечеря и нощувка.


  • Ден 5 ( 16 май 2016) Самарканд – Шахрисабз - Бухара
Закуска.Отпътуване за Бухара през град Шахрисабз (110км , около 2ч.).Шахрисабз е известен като родното място на Тимур. По заповед на Тимур там е построен дворецът Ак Сарай(белият дворец). В града са погребани баща му Мухамад Тарагай и двамата му най-големи синове — Джахангир и Умар шейх.
Разглеждане на други известни забележителности в градаили възможност за посещаване на старинния град Gijduvan, където може да видите много работилници за керамика. Обяд.Свободно време.
Пътуването продължава към Букхара ( 220км, около 3ч.). Нощувка.


  • Ден 6 (17 май 2016) Букхара
Закуска.Разглеждане на забележителностите на град Букхара. Посещение на стария град.Тук се простира високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, както и големият покрит пазар. Жителите на Букхара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера.
Обяд в комфортна обстановка на местна къща в старата част на града.
Следобяд посещение на други традиционни забележителности награда като-Maggoki Attori mosque, Lyabi Hauz square, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah.
Вечерята ще бъде в Nadir Divan Begi Madrassah, който е характерен с вкусна храна, съчетана с традиционна музика и европейски моден привкус, представена от топ модели на Букхара.
Нощувка.


  • Ден 7 (18 май 2016) Букхара – Хива (490 км)
След закуска отпътуване през пустинята за град Хива - наричан още Хорезм. Той се намира в северозападната част на Узбекистан и е център на историческата област Хорезмия. В него се разполага архитектурният комплекс Ичан Кала - първият обект от страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост.По пътя може да видите красивата река Амударя. Обядът е сух пакет.
Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в Хива.


  • Ден 8(19 май 2016) Хива
Закуска. Посещение на най известният компекс Ичан Кала. Представлява архитектурен комплекс от XII- XIX век и е своеобразен музей под открито небе.
Ичан Кала е резиденция на узбекистански владетел, която включва повече от 50 исторически паметника и 250 старинни къщи (датиращи главно от XVIII – XIXв). Интерес представляват множеството мавзолеи, медресета, старата джамия Джума от X век, кулата Калта Минор, дворецът Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и други помещения, обслужващи владетеля.Обяд.
Разглеждане на резиденцията на Ислям Ходжа.
Вечеря и нощувка.


  • Ден 9 (20 май 2016) Дашгус (Туркменистан)
Закуска. Трансфер до граничния пункт на Узбекистан с Туркменистан.
Среща на границата. Трансфер до хотел 4* в Дашгус. Обяд.
Трансфер до разглеждане на забележителностите край гр. Куня Ургенч.
Куня Ургенч ("Старият Ургенч") е разположен в северната част на Туркменистан, южно от река Аму Даря. Той е бил столица на Хорезм - област, която представлява част от империята на Ахеменидите. В древния град има редица паметници, датиращи XI – XVIвек, както и джамия, порта на Кервансарай, крепост, мавзолеи и минарета. Трансфер обратно до хотела.
Вечеря в местен ресторант.Нощувка.


  • Ден 10 (21 май 2016) Дашгус – Мари ( вътрешен полет)
Закуска. Сутрешен полет Дашгус–Мари. В землището на старинното селище са намерени останки от преди 3 хиляди години. Настаняване в хотел 4*.
Обяд в ресторанта на хотела. Следобяд, на 1 час път с кола от гр. Мари,се намира и древният град Мерв считан за мечта на археолозите. В древността той е бил място за престой по пътя на коприната към далечния Изток. От него пътят се е разклонявал в четирите посоки на света. Затова този град е бил биещото сърце на древният път на коприната.Тук се намира мавзолея на Султан Санджар, построен между X и XII век.
Вечеря в местен ресторант с фолклорна програма.Нощувка.


  • Ден 11 (22 май 2016) Мари - Гонур Депе (60км)
След закуска отпътуване за столицата на Мари - Гонур Депе (старо име Маргуш). Това е петото огнище на древна цивилизация, датираща от 2500 г. пр.Хр . Изследванията показват недвусмислено, че тук е била петата древна цивилизация.
Обяд - пикник. След като се върнем в град Мари ще посетим местния базар.
Вечеря в местен ресторанти нощувка.


  • Ден 12 (23 май 2016) Мари – Ашхабад (вътрешен полет)
Сутрешно излитане за столицата - Ашхабад. Днес модерният град Ашхабад поразява с множество палати и уникални позлатени статуи, петзвездни хотели, огромни фонтани, министерски сгради, целите от бял мрамор и изградени превъзходни пътища.Посещение на частна конеферма (Ахал - текински коне)
Обяд в ресторант. Следобяд посещение на крепостта Ниса - бившата резиденция на Парфиянските царе.
Следва посещение на Месеч джамия и на мавзолея на Туркмен Баши, първият президент на Туркменистан.
Вечеря в ресторанта на телевизионната кула. Нощувка


  • Ден 13 ( 24 май 2016) Ашхабад
След закуска посещение на Толкучка Базар, който е може би един от най- забележителните базари в Централна Азия. Тук може да намерите абсолютно всичко за което си помислите.
Обяд в местен ресторант.
Посещение на Националния музей и продължаване на екскурзионната програма в града.
Вечеря и нощувка.


  • Ден 14 ( 25 май 2016) Ашхабад – София / Варна
Рано сутринта трансфер до летището и в 4:00 часа излитане за България. Пристигане в София – 7:45 часа(до Варна излитане в 7:40ч.и пристигане във Варна в 14:55ч.).


Акценти и предимства на програмата
1.Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древният “път на коприната”.
2. Програма без аналог в България.
3. Специално подбрани хотели.
4. Пълно изхранване по време на тура.
5. Богата екскурзионна програма обхващаща всичко най-интересно по маршрута.
6. Удобно годишно време за посещение на страните от централна Азия.
7. Опитен водач на групата, запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
8. Удобни полети с Турски авиолинии, с тръгване от София и Варна


Цената включва:

самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
12 нощувки със закуски , обяди и вечери/ 7 в Узбекистан и 5 в Трукменистан/;
всички входни такси на посещаваните по програма туристически обекти;
всички междуградски трансфери с автобус и влак;
местен гид;
водач – преводач с опит в източните дестинации;
медицинска застраховка с покритие 20 000 евро
Доплащане за самостоятелна стая – 390 евро.


Цената не включва:
лични разходи
    • Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.75 BGN. При промяна на курса с над 5 стотинки в двете посоки, цената подлежи на промяна.